Smaller Default Larger

Available Languages

Cum replicam metoda „Family Mediation” /Medierea in Familie

Partenerii acestui proiect Leonardo da Vinci, Transfer de Inovatie sunt:

Coordonator: Associação Paredes Pela Inclusão Social Portugalia

Parteneri :

  • Centro de Formação da Associação de Escolas de Paços de Ferreira,Paredes e  Penafiel – Portugalia
  • Escola Secundária de Vilela – Portugalia
  • Electronic Compass – Grecia
  • Associacó Empresarial L'Alqueria Projectes Educatius - SPANIA
  • Kairos Europe - UK 
  • Associazione EPOCA – Italia
  • Fundatia Professional - Romania

 

Proiectul se ocupa de  o problema stringenta si actuala pentru toate tarile din Europa cu materiale ce au o aplicabilitate imediata si cu un impact major local, national si international.

 

Aptitudinile parentale în domeniul managementului educațional sunt considerate abilitățile cele mai de bază care permit construirea unui mediu familial adecvat pentru învățare. Comportamentele diferite pe care părinții și le asumă influențeaza dezvoltarea emoțională, cognitivă și socială a copiilor lor. Părinții cu un nivel scăzut de educație au abilități parentale , probabil, mai mici pentru a-si sprijini  copiii  în activități școlare. Acei părinți privesc școală cu suspiciune și opun rezistenta in a stabili un contact. Impactul pe care medierea familială l-ar putea avea asupra dezvoltării locale cu privire la incluziunea socială , la prevenirea comportamentelor cu risc de parasire timpurie a scolii la adolescenți nu este evaluat în mod clar și putem afirma că este chiar subestimat.Parinti ocupati, preocupati de efectele crizei economice, in cautare de servici care nu mai dau importanta problemelor adolescentilor, nu-si mai fac timp pentru a stabili o legatura cu scoala, care sunt pe cale sa-si piarda abilitatile parentale  au determinat interventia acestui proiect Leonardo da Vinci, Transfer de Inovatie, Family Mediation (Medierea in familie)

 

In ce consta aceaste metoda de interventie? Metoda experimentata de APPIS, sustine ca este necesara  o monitorizare continua a familiilor in care se gasesc copii cu ric de parasire timpurie a scolii sau cu risc de esec scolar actionadu-se pe patru paliere:  ELEVUL,SCOALA, FAMILIA SI TERITORIUL(vecinatatea).La inceputul anului scolar se face o diagnoza a tinerilor cu risc de abandon scolar care vor urmarii cele patru aspecte mentionate anterior. Acest „screening” a fost aplicat tuturor elevilor intre 13-16 ani, adica celor din clasele a 9-a si a 10-a la inceputul anului scolar 2007/2008 si 2010/2011.Numarul celor identificati cu risc crescut a fost de 57% (3200 de elevi au fost evaluati).Elevii care sunt considerati ca fiind cu un risc crescut au intrat in o a doua evaluare. S-a intocmit un plan de interventie care includea: elevul, familia, scoala si Mediatorul familial, care v-a acompania intregul proces de interventie. In ceea ce priveste familia sunt aplicate strategiile: seminarii, ateliere de lucru, si interventii strategice individualizate, cum ar fi focus group sau vizite la domiciliu. S-a observat ca elevii ai caror parinti au fost monitorizati, informati si formati si-au modificat atitudinea si rezultatele scolare s-au imbunatatit cu 20%, in timp ce grupul de control, adica elevii  familiilor asupra carora  nu s-a intervenit au inregistrat o descrestere cu 12%. Daca aceste rezultate au fost atinse de metoda APPIS, daca aceasta metoda poate fi imbunatatita cu ajutorul noilor tehnologii, cu ajutorul institutiilor partenere din alte tari, care actioneaza in alte contexte, daca strategiile vor fi imbunatatite in cursul desfasurarii acestui proiect ambitios atunci suntem siguri ca se vor obtine rezultate si mai bune decat initial in Paredes.

Obiectivele interventiei sunt unele concrete si inovatoare si privesc in special ‚”medierea in familie” prin dezvoltarea unor abilitati poate avute dar uitate, in randul parintilor, ceea ce va duce la restrangerea esecului scolar si la  stoparea fenomenului de abandon scolar pe termen lung. Acestea vizeaza:

 - Transpunerea unor metode care au dat rezultate, aplicate fiind  de catre  parteneri in tarile lor, in asa fel incat sa fie adaptate si implementate in contexte diferite.

 - Diseminarea metodei APPIS „Medierea in familie”, metoda aplicata de institutiile portugheze in Regiunea Vale do Sousa, Paredes (Porto) din 2007, cu rezultate vizibile in cifrele sondajelor, aplicate de organizatii independente.

 - Asigurarea unei platforme pentru cooperare, dialog intercultural, transfer a bunelor practici intre reprezentantii tarilor partenere, la nivel local si international, prin crearea de sinergii si transpunerea in practica a unor abordari eficiente ale „Medierii in famile” intr-o Europa multilingva si dinamica.

- Pilotarea in toate cele sase tari, timp de doi ani a metodei „Medierii in familie” printr-o interventie directa asupra a sase sute de familii si a 200 de profesori ajungandu-se la un numar record de parinti informati si formati si la profesori care vor deveni diriginti/profesori mai buni si mai eficienti.

- Conceperea unui model intercultural al metodei „Medierea in familie” care sa cuprinda rezultatele aplicabile la nivel local, national in masura in care se iau in considerare experientele de la „firul ierbii” si european.

Raportul dintre problema identificata si obiectivele stabilte sunt in totala concordanta.Daca in Paredes, un oras industrial cu parinti ocupati, care stau ore multe la servici s- a identificat fenomenul de eșec școlar la elevii  din ciclul al treilea ( cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani ), ca fiind una din cele mai mari probleme ale sectorului educațional si la noi precum si in alte tari europene intalnim situatii nu doar asemanatoare dar identice. Deși acest fapt este un fenomen complex, care ar putea avea mai multe cauze, sprijinul familiei  elevilor joacă un rol important pentru integrarea cu succes a acestora in școală. De obicei, se observă că elevii din al 3-lea ciclu clasa a 9-a si a 10-a abandoneaza scoala sau au performante sub nivelul de trecere.

 

În aceeași perioadă sunt observate probleme de comportament la elevi la școală și acasă.Aceste probleme sunt vizibile în adolescență din cauza diferitelor nevoi fizice si emotionale în comparație cu ciclul copilărie. Adolescenții au nevoi mai complexe și părinții ar trebui să fie conștienți de ele, în sensul de a-i ajuta sa-si continue cu succes educatia.Acesta este motivul pentru care vom încerca să informam și sa instruim  părinții să își dezvolte abilitățile parentale, cu scopul de a permite construirea unui mediu familial adecvat pentru învățare, copiilor lor.

 

Beneficiarii directi sunt parintii, dar copiii lor sunt beneficiarii reali deoarece toate materialele incluse in atelierele de lucru se refera si au ca tinta binele si educatia tinerilor intre 13-16 ani si nu numai.

Zona de acoperire a fost atat urbana, sub-urbana si rurala.Pana in momentul de fata au participat la atelierele de lucru 458 de parinti din judetul Mures. Pana la sfarsitul proiectului in toate tarile partenere vor fi formate 4800 familii; 4800 elevi (indirect); 32 formatori vocationali; 96 formatori;  1600 profesori. 

Impactul interventiei a fost masurat deocamdata prin chestionare de feedback si gradul de satisfactie al parintilor a fost dintre cele mai bune.feedback-ul scolilor este deasemenea pozitiv observandu-se un progres real al elevilor atat in plan scolar cat si  in familie. Adsenteismul s-a diminuat consistent.

Proiectul se va incheia in octombrie 2014 ceea ce ne va permite aplicarea unor chestionare care sa ne arate procente si rezultate in cifre.

Materialele folosite sunt in totalitate create de catre institutiile din Paredes, Portugalia care au fost traduse in engleza si apoi fiecare partener le-a tradus in limba tarii care beneficiaza de aceasta interventie.Simplitatea cuvintelor si felul cooperant si collaborativ abordat de prezentari si de activitatile generate de aceste prezentari sunt cheia succesului acestor intalniri cu parintii. Vezi materiale pe site-ul proiectului: www.family-mediation.eu

Aceste materiale la alcatuirea carora au participat educatori, psihologi si asistenti sociali sunt aplicabile atat timp cat problema esecului scolar sia abandonului v-a fi prezenta in viata comunitatilor.Aceste materiale sunt transmisibile scolilor pentru a fi folosite la sedintele cu parintii – vor fi formati si 200 de profesori, cu ocazia unor evenimente scolare –Ziua Portilor Deschise etc.

Abordarea Casei Corpului Didactic a facut posibila includerea materialelor prezentate in biblioteca acesteia sprea fi folosite la cursurile ulterioare de formare.

Un pachet este compus din:Afis, Invitatie nominala, chestionar dignostic,prezentari si activitati, fise de lucru, fise pentru parinti pentru inregistrarea zilnica a activitatilor dedicate adolescentilor, chestionare de feedback, etc

Diseminarea, valorizarea si sustenabilitatea  ocupa un loc important in planul proiectului.De aceea materialele sunt puse on-line pe site-ul proiectului si pe site-ul organizatiilor.Pe retelele de socializare FACEBOOK si TWITTER au fos puse informari care sunt tinute la zi.Rezultatele proiectului sunt prezentate in cadrul Intalnirilor de proiect ale altor proiecte.O prezentare a proiectului si a rezultatelor acestuia va fi facuta cu ocazia Conferintei RATE 2014 – Conferinta profesorilor de limba engleza.Deasemenea o prezentare va fi inclusa in programul Conferintei Internationala QUEST (Asociatia Romana a Serviciilor Lingvistice de calitate) care se tine anual.(Professional este membru al acestei organizatii)

In acest sens putem spune ca sustenabilitatea proiectului este asigurata de materialele care sunt bine concepute, folositoare cadrelor didactice, usor de transmis, folositoare scolilor, in sensul de a avea un suport gata conceput pe care sa –si construiasca o strategie impotriva absenteismului si a esecului scolar, folositoare parintilor si bine inteles cu un impact major asupra elevilor intre 13-16 ani.

Replicarea interventiei se poate face extrem de usor prin Casa Corpului Didactic care poate trimite materialele institutiilor surori din toate judetele.Noi vom informa deasemenea Casele Corpului Didactic prin E-mail si le vom pune la dispozitie materialele on-line care vor putea fi descarcate si folosite de scoli in mediul urban sau rural, cu conditia sa existe Internet.